Wijn-weetjes
De grootste wijnfles, de nabuchodonosor of nebuchadnezzar, heeft een inhoud van 15 liter.
Van klein naar groot is er de ‘gewone’ fles (0,75L), magnum (1,5L), jéroboam (3L), rehoboam (4,5L), methuselah (of mathusalem, 6L), salmanazar (9L), balthazar (12L) en dus de nabuchodonosor.

De Amerikaanse zinfandel is dezelfde druif als de Italiaanse primitivo, evenals de Kroatische crljelnak.
Verschillende namen voor dezelfde druif komen vaker voor (bijvoorbeeld pinot noir en blauer burgunder).In dit geval kwam men er echter pas veel later, na een DNA-check, achter.

Witte wijn als schoonmaakmiddel
Ja inderdaad, een zonde. Maar stel dat je rode wijn knoeit dan kun je, door er witte wijn overheen te schenken, de vlek weer weg halen. Overigens kan het ook met een laagje zout op de vlek strooien. De wijn trekt dan in het zout.

Wat is wijn decanteren?
Wijn decanteren betekent het gieten van een wijn uit het ene object, bijvoorbeeld de fles, in een ander object. Hoewel er een heleboel mooie decanteerflessen op de markt zijn, is alles wat je nodig een ander leeg object. We decanteerden al met onder andere kunststof bakken, oppot flessen en zelfs andere lege flessen. En alhoewel ze er misschien niet zo mooi uitzien, het resultaat is hetzelfde.
Zowel rode als witte wijn kun je decanteren. Wij decanteren de hele tijd. Er is geen wijn die slechter wordt van decanteren. Onze regel is dan ook: decanteer! Zelfs als je het alleen al doet omdat je denkt dat het er mooier uitziet.
Door wijn te decanteren zorg je ervoor dat je gasten de wijn meer behagen. Decanteren maakt het drankje tenslotte soepeler. De meeste mensen vinden dit prettiger voor de smaakpapillen. Bovendien staat een mooie karaf prachtig op tafel. Men proeft tenslotte net zoveel met de ogen, als met de neus en de tong.
Wat gebruiken we om wijn te decanteren?
Hoogstwaarschijnlijk heb je er al een in huis; een karaf.
Geen idee hoe en waarom je de karaf zou gebruiken? Lees dan vooral verder. Wij leggen het je uit.
We decanteren wijn om zuurstof toe te voegen. Zoals we elders al besproken hebben (wijn laten draaien in je glas), doet zuurstof de wijn goed: het verbetert de wijn en zowel de smaak als de ronding verzacht.
Om wijn te decanteren, schenk je wijn uit de fles en in een decanteer-kan, of karaf. Laat de wijn ongeveer 15 tot 20 minuten staan voordat je het drankje in de glazen schenkt.
Tegenwoordig is een ware een decanteer-hype gaande: wijn-gadgets die claimen beter te zijn dan de traditionele manier, veroveren de markt. Gadgets schenken bijvoorbeeld zelf wijn in een blender om nog meer zuurstof aan de wijn toe te voegen. Bij Vinopio denken wij dat de klassieke manier het beste werkt. Bovendien is het ook de meest elegante manier om wijn te serveren.


Een glas wijn voor het slapen doet wonderen voor je lijn
Een glas rode wijn drinken voor je gaat slapen. Dit kan ontzettend lekker zijn en - voor de slechte slapers - je helpen in slaap te vallen. Maar het is nog ergens goed voor, namelijk: afvallen.
Onderzoekers aan de Washington State University hebben onderzoek gedaan naar het effect van wijn op onze vetverbranding. Daaruit bleek dat wijn hier een positief effect op heeft. Dit komt door de polyfenool ‘Resveratrol’ (een antioxidant) die naast fruit ook in wijn te vinden is. Resveratrol zorgt ervoor dat bepaalde vetten worden omgezet, zodat deze beter te verbranden zijn. Drink je juist 's avonds een wijntje? Dan worden je zin voor tussendoortjes minder, wat weer gunstig is voor de lijn.
Hoe is dit onderzocht? Muizen kregen een hoge concentratie vetten in hun voer. De muizen die daarnaast Resveratrol toegediend kregen, werden 40% minder dik dan de andere muizen. Wij als mensen hebben drie soorten vetten: wit, beige en bruin. Het te veel aan vetten dat je eet, wordt opgeslagen in wit vet (dit gaat bijvoorbeeld op je buik zitten). Door Resveratrol worden deze witte vetten omgezet in beige vetten - die makkelijker te verteren zijn.
Dit is natuurlijk geen reden om te vaak naar de fles te grijpen, want te veel wijn (en daarmee alcohol) is een dikmaker ( en niet al te best voor je lever enz.).


Rode wijnen kunnen ouder worden dan witte wijnen.

Rode wijnen bevatten kleur en tannine, waardoor ze
over het algemeen langer worden bewaard dan witte wijnen. Vaak verwijst men hier naar ‘structuur’ en linkt men de mate van aanwezigheid hiervan aan het bewaarpotentieel van de wijn. Let wel, om een wijn te kunnen bewaren heb je 4 dingen nodig die allemaal fatsoenlijk moeten aanwezig zijn in de wijn: aroma, zuren, tannine en alcohol.


Naarmate rode wijnen ouder worden, worden ze lichter van kleur.
De kleur wordt minder intens naarmate de wijn ouder wordt. Zeer oude wijnen zijn bleek en doorschijnend van kleur. Zo kan je vaak aan de kleur al een vermoeden van leeftijd afleiden. Baksteenrood of terracottakleur in de rand? Die fles heeft er al een tijdje op zitten...

Van rode druiven kan je ook witte wijn maken

Omdat de kleur afkomstig is van druivenschillen (en niet van het sap), is het mogelijk om een witte wijn te maken van rode druiven. De wijn wordt dan gemaakt zoals witte wijn, zonder contact met de druivenschillen. Dit gebeurt meer dan je zou denken. Een Blanc de Noirs Champagne bijvoorbeeld is een witte mousserende wijn gemaakt met Pinot Noir en Pinot Meunier (rode) druiven.

Rode druiven bestaan al langer dan witte wijndruiven.

De gele en groen gekleurde druiven die witte wijnen produceren, zijn oorspronkelijk afkomstig van een DNA-mutatie van rode wijnstokken. Dit is een vrij overtuigende hypothese, omdat Pinot Noir en Pinot Blanc hetzelfde DNA delen, net als Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc.

Je kunt wijn invriezen

Vind jij het ook zo zonde als je een halve fles op hebt gedronken en je de rest al gauw moet weggooien? Dan is deze tip hartstikke handig. Je kunt wijn namelijk invriezen. Je kunt de ontdooide wijn dan prima gebruiken om mee te koken.

Het duurste glas met het godendrankje kost bijna € 28.000...

Deze onbetaalbare wijn is een stokoude Bordeaux genaamd Château Lafite uit 1869. Chateau Lafite, tegenwoordig het Chateau Lafite Rothschild, ligt in de Franse gemeente Pauillac. De wijnen van dit chateau zijn volgens de classificatie van 1855 gemarkeerd als Premier Grand Cru Classé: de hoogst haalbare erkenning.

Foto's van ons bezoek aan Lafitte-Rotschild:


Het drinken van rode wijn in kleine hoeveelheden is beter dan helemaal niet drinken

Het kan als een verrassing of tegenstrijdigheid klinken, maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een matige consumptie van rode wijn beter voor jou kan zijn dan helemaal niet drinken. Waarom? De antioxidanten die in rode wijn worden aangetroffen worden gelinkt aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, mortaliteit en type 2 diabetes. Natuurlijk, als je meer drinkt dan je zou moeten, worden de voordelen vervangen door toegenomen gezondheidsrisico's. Dus doe jezelf een plezier, drink rode wijn met mate, maar bovenal: geniet er bewust van.

Wijn helpt tegen verkoudheden.

Word jij bijna nooit verkouden? Dan drink je voldoende wijn :-) Een Spaans onderzoek heeft nl. bewezen dat mensen die 2 glazen wijn per dag drinken, minder snel verkouden worden

Wist je dat er in 1 glas wijn 125 druiven zitten?

Aangezien bijna iedere fles van hetzelfde merk identiek smaakt, zou je bijna vergeten dat wijn toch écht een natuurproduct is. Afhankelijk van onder andere het weer en met name de hoeveelheid zonnestralen, geeft de plant ongeveer 100 dagen na de bloei een mooie rijpe druif. En daarvan zijn er zo’n 100 tot 125 nodig om 1 wijnglas te vullen.

Waarom maken ze wijnflessen van 75cl en geen van 1 liter?

Waar komt deze uitzondering vandaan?
De capaciteit van de fles wijn werd in de 19e eeuw gestandaardiseerd en de gekste theorieën kwamen voort uit deze unieke maatregel.
Dit komt zogezegd overeen met:
· De longcapaciteit van een glasblazer.
· Gemiddeld gebruik tijdens een maaltijd.
· Een betere manier om de wijn te bewaren.
· Een transportfaciliteit.

Het antwoord zit niet in één van deze theorieën, laat staan in Franse of Europese wetgeving.
Het is gewoon gevolg van een praktische en historische organisatie.
In die tijd waren de Engelsen de belangrijkste klanten van Franse wijnboeren.
Maar onze Britse buren hebben nooit hetzelfde meetsysteem gehad als wij.
Hun meeteenheid genaamd "Imperial gallon" was precies 4,54609 liter waard.
Om een verwarring in conversie te voorkomen, vervoerden ze de Bordeaux in vaten van 225 liter, oftewel afgerond 50 gallons,
En 225 liter komt overeen met 300 flessen van 75 centiliter.
Dus 300 is een getal dat gemakkelijker berekeningen maakt dan 225.
Dus we hadden: 1 vat, 50 gallons, 300 flessen.
Dus een gallon was 6 flessen waard.



© by Vertravi